Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ingrovy dny

Program

PROGRAM 

4. března 2025 (ÚTERÝ) - International Session of Food Quality and Safety Conference (program je v angličtině)

  • 9:00 - Zahájení v aule (proděkan doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.)
  • 9:15 - "Food Quality in Digital Age" – Section Food Safety and Quality
    • Kos, I. (University of Zagreb): Dioxins in meat: From environmental pollutants to human exposure (Ivica Kos, Miroslav Jůzl, Ivan Vnučec, Jelka Pleadin, Darija Bendelja Ljoljić, Paweł Konieczka, Tamara Stamenić, Viktorija Pralas) 
    • Ongidi, J. (MENDELU, Foreign student, Study programme N-GAE, Kenya): Toxic effects of pesticide residues on warm-blooded animals including humans, in Kenya  (Jasmine Ongidi) 
  • 10:05 – 10:20 Diskuze a přestávka
    • Vývoda, M. (MENDELU): Quality of dietary supplements with omega-3 fatty acids (Milan Vývoda, Karolína Beranová, Milena Matejovičová, Tomáš Komprda) 

    • Bendelja Ljoljić, D. (University of Zagreb): Butter - from fermentation to sensory properties (Darija Bendelja Ljoljić, Leonarda Valentina Mrkoci, Ante Rako, Ivan Vnučec, Ivica Kos) 
    • Demianová, A. (SPU Nitra, Slovakia): COMPASS: Coffee Mapping Analytic System – Innovative approaches for the authentication of coffee origin and evaluating its quality
  • 11:30 – 11:45 Diskuze a přestávkal
  • 11:45 - "Food Quality in Digital Age" – Section Innovation in Food Production
    • Dzugan, M. (Rzeszów University, Poland): Modern methods of honey safe decrystallization
    • Korčok, M. (SPU Nitra, Slovakia): Embracing the unknown: Acceptance of products with unusual textures such as edible gels
    • Vnučec, I. (University of Zagreb): From tradition to innovation: Goat’s milk in modern dairy (Ivan Vnučec, Ivica Kos, Darija Bendelja Ljoljić)
  • 12:55 – 13:10 Diskuze a přestávka
  • Time for Online Poster Session
  • 15:00 - Section "Food Symposium 5.0" - in cooperation with colleagues from the Lousiana State University, USA and guest from Italy
    • Cuomo, A. (Stagionello, Italy): Cuomo method for dried meat
    • Shrestha, P. (Lousiana State University): Sustainable Fabrication Of Cellulose-Based Antibacterial Nanocomposite Films For Active Packaging To Prevent Listeria And Salmonella Contamination (Pratiksha Shrestha, Qinglin Wu, Abouzeid, Ragab Esmail Mahmoud, Witoon Prinyawiwatkul, Karuna Kharel)
    • Strydom, P.E. (Stellenbosch University, JAR): The effect of castration and different castration methods on the growth performance, meat and carcass quality of South African Boer goats (Strydom, P.E.)
  • 17:15 – 17:30 Diskuze a přestávka
    • Lituma, I. (Lousiana State University): Impact of UV-C Light Treatment on Listeria monocytogenes in Hydroponic Lettuce and Quality Assessment (Ivannova Lituma, Achyut Adhikari)
    • Jha, S. (Lousiana State University): Isolation and Characterization of Bacillus Megaterium Antimicrobial Peptide Against Listeria and Salmonella Biofilms in Hydroponic Systems (Sheetal Jha, Achyut Adhikari)

    • Shilpakar, D. (Lousiana State University): Custom-built steam conditioning as a processing intervention for Salmonella enterica reduction on in-shell pecans (Dikshya Shilpakar, Cameron Bardsley, Achyut Adhikar, Karuna Kharel)

    • Thapaliya, M. (Lousiana State University): Environmental and Strain-Specific Influences on Listeria monocytogenes Biofilm Formation and the Efficacy of Sanitization on Food Contact Surfaces (Manish Thapaliya, Achyut Adhikari)

    • Dhakal, A. (Lousiana State University): Antimicrobial Properties of Silver Nanoparticle-Impregnated Bacterial Cellulose and Biodegradability Assessment of Bacterial Cellulose for Sustainable Food Packaging (Aakankshya Dhakal, Achyut Adhikari)


 

5. března 2025 (STŘEDA) - 51. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2025

  • 9:00 - Zahájení v aule 
  • 9:00 – 9:20 Zahájení konference, přivítání účastníků
    • Skládanka, J. (MENDELU): Úvodní slovo MENDELU
    • Skřivánek, M. (MZe): Úvodní slovo z MZe
  • 9:20 – 10:45 První blok vyžádaných přednášených sdělení
    • Semerád, Z. (SVS ČR): Veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat proti týrání
    • Beneš, P. (MZe ČR): Aktuality z oblasti spolupráce s EFSA
    • Pivoňka, J. (PK ČR): Aktuální informace k udržitelnosti v oblasti zpracování masa
  • 10:30 – 10:50 Diskuze
  • 10:50 – 11:20 Přestávka na občerstvení
  • 11:20 – 12:40 Druhý blok vyžádaných přednášených sdělení
    • Serraino, A. (University of Bologna, Italy):  Dry curing of meat
    • Ivanišová, E. (SPU, Nitra, Slovensko): Obohacené potraviny a jejich význam pro konzumenty 21. století
    • Sluková, M. (VŠCHT, Praha): Aktuální výzkum v oblasti cereální chemie a technologie
    • Cejpek, K. (VŠCHT, Praha): Vliv α-dikarbonylových sloučenin vznikajících z cukrů na kvalitu potravin
  • 12:40 – 13:00 Diskuze
  • 13:00 – 13:30 Třetí blok vyžádaných přednášených sdělení
    • Kouřimská, L. (ČZU, Praha): Využití hmyzu v agro-potravinářském sektoru
    • Golian, J. (SPU, Nitra): Specifika zeměpisného označování potravin na Slovensku
    • Hřivna, L. (MENDELU): Výročí narození, význam a odkaz profesora Hošpese
  • 13:30 – 13:55 Nejlepší postery
  • 14:00 – 15:00 Oběd (budova O, 1. patro)

  •  9:00 – 16:00
  • 14:30 - Zasedání Výboru pro kvalitu potravin (PK ČR) - M 2.11 (pozvánka pouze pro členy výboru)
  • 15:00 - Předání ocenění "hvězd" a diplomů soutěže Czech Beer Star
  • 18:00 Společenský večer (budova X)

 6. března 2025 (ČTVRTEK) - Den s mlékem na MENDELU 

Zde je odkaz na online MS TEAMS

  • 9:00 - Zahájení v aule (děkan prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.)
  • 9:15 - První blok přednášených sdělení
    • Kopáček, J. (ČMSM): Aktuální informace z mlékárenství
    • Němečková, I. (VÚM, Praha): Výzkumné aktivity VÚM v prvovýrobě a zpracování mléka
    • Horáčková, Š. (VŠCHT, Praha): Vývoj v oblasti nahrazování živočišných bílkovin jinými zdroji
    10:55 – 11:15 Diskuze a přestávka
    11:15 - Druhý blok přednášených sdělení
    • Samková, E. (JČU, České Budějovice): Využití plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) při obohacování jogurtů 
    • Salek, R.N. (UTB, Zlín): Faktory ovlivňující funkční vlastnosti tavených sýrů
    • Juřicová, H. (VÚVeL, Brno): Mikrobiální profilování sýrů zrajících pod mazem: Vliv startovacích kultur a prostředí výroby
    • Čejna, V. (Savencia): Aktuální trendy jednoporcových výrobků v oblasti sýrařské gastronomie
    • Hurňák, O. (Novonesis): 150 rokov v mliekarenskom priemysle
    • Kalhotka, L. (MENDELU): Použití ochranných kultur při výrobě tvarohů a sýrů
  • 13:00 - Diskuze, ukončení dne a oběd