Čtvrtek 4. března 2021 - začátek 9:00

Program Dne s mlékem na MENDELU 4.3.2021

PROGRAM KE STAŽENÍ

Začátek živého vysílání na Youtube kanálu AF MENDELU od 9:00, dotazy možno psát v chatu, případně na mleko@mendelu.cz. Po každé přednášce proběhne krátká diskuze moderátora s přednášejícím, budou položeny případné dotazy sledujících. Případné další dotazy budou odpovězeny dodatečně písemně na těchto webových stránkách.

Vysílání proběhne v neveřejném režimu, přihlášeným účastníkům bude zaslán link ke sledování. Možnost zhlédnutí bude do 15.3.2021.


  • 9:00 - 9:15 Zahájení  prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D., Ing. Alena Saláková, Ph.D., doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.

  • 9:15 - 9:45 Sláma Petr, Ing., Ph.D. (MENDELU): Somatické buňky mléka a jejich imunitní funkce

  • 9:50 - 10:20 Hanuš Oto, prof., Ing., Ph.D. (VÚM, Praha): Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu 

  • 10:25 - 10:55 Vorlová Lenka, prof., MVDr., Ph.D. (VFU, Brno): Laktóza - nezbytná i problematická 

  • 11:00 - 11:45 Kopáček Jiří, Ing., CSc. (ČMSM, ČR): Současný stav světového trhu se sýry

  • 11:50 - 12:20 Čejna Vladimír, Ing., Ph.D. (Savencia Dairy & Fromage, ČR): Uplatnění sýrových výrobků v gastronomii

  • 12:25 - 12:45 Čuboň Juraj, prof., Ing., CSc. (SPU, Nitra, SVK):  Korbáčik - tradičný slovenský výrobok

  • 12:50 - 13:10 Vítová Eva, doc., Ing., Ph.D. (VUT, Brno): Senzorická kvalita sýrových analogů vyrobených s přídavkem vybraných ořechových olejů 

  • 13:15 - 13:35 Kalhotka Libor, doc., Ing., Ph.D. (MENDELU): Mikrobiologická kvalita tvarohů 

  • 13:40 - 14:00 Saláková Alena, Ing., Ph.D. (MENDELU): Sortiment a označování sýrů z tržní sítě 

  • 14:05 - 14:15 Ukončení Dne s mlékem na MENDELU Ing. Alena Saláková, Ph.D., doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.

 


 

Organizační tým Dne s mlékem na MENDELU

  • Ing. Alena Saláková, Ph.D.

  • doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.

  • doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.

  • doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.

a ostatní pracovníci Ústavu technologie potravin.


 

Den s mlékem na MENDELU je určen pro studenty, odbornou i laickou veřejnost. Vstup (připojení) na Den s mlékem na MENDELU je pro registrované zájemce zdarma, prosíme o vyplnění přihlašovacího formuláře k Ingrovým dnům 2021, pokud přihlašujete větší skupinu, prosíme o zaslání seznamu emailem mleko@mendelu.cz, s vyznačením garanta (vedoucího) skupiny, kterému budou sděleny údaje pro připojení k rozeslání přihlášené skupině. Jakékoliv dotazy zodpovíme na emailu mleko@mendelu.cz


 Den s mlékem na MENDELU je výsledkem projektu OPVK Č. 1.07/2.3.00/09.0081 s názvem: KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MLÉKAŘSTVÍ.

Konsorcium partnerů:

  • Mendelova univerzita v Brně,

  • Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích,

  • Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. (Rapotín),

  • Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o. (Praha)