Středa 6. března 2024

HLAVNÍ PROGRAM (aula MENDELU):

50. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2024“

8:35 – 9:00 Prezence

9:00 – 9:30 Zahájení konference, přivítání účastníků. Ocenění vybraných osob k ocenění spolupracujících institucí k 50. výročí potravinářské konference a 105. výročí MENDELU

  • Steinhauser, L.: Prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. - náš Pan Profesor

9:30 – 10:45 První blok vyžádaných přednášek

  • Klanica, M. (SZPI): Status a minulost, současnost a budoucnost Státní zemědělské

    a potravinářské inspekce

  • Kozáková, J. (SVS ČR): Problematika veterinárního dozoru v Jihomoravském kraji a aktuální nákazová situace v ČR

  • Beneš, P. (MZe ČR): Nové potraviny

  • Tláskal P. (SPV ČR): Výživa k lepší ochraně našeho zdraví (od vědeckého výzkumu k výživovým doporučením)

  • Komprda, T. (MENDELU): Jak a zda fungují funkční potraviny?

10:45 – 11:10 Diskuze

11:10 – 11:40 Přestávka na občerstvení

11:40 – 13:00 Druhý blok vyžádaných přednášek

  • Čepl, J. (VÚB s.r.o.): Brambory v Česku, zdravá potravina budoucnosti

  • Psota, V. (VÚPS): Produkce a kvalita sladu v ČR

  • Kameník, J (VETUNI): Aktuální produkce masa: svět, EU, ČR

  • Mareš, J., Harabiš. L. (MENDELU): Současný stav produkce, zpracování a konzumace ryb v ČR

  • Ludvík, M. (Ovocnářská unie): Produkce ovoce a budoucnost ovocnářství v ČR

13:00 – 13:30 Diskuze

13:30 – 13:40 Podpis memoranda

13:40 – 13:50 Ocenění vybraných osob k ocenění spolupracujících institucí k 50. výročí potravinářské konference a 105. výročí MENDELU

13:50 – 13:55 Nejlepší postery

14:00 – 15:00 Oběd (budova O, 1. patro)

15:00 – 16:00 Třetí blok vyžádaných přednášek

  • Hrušková, M. (SPM Praha): Minoritní pšenice

  • Golian, J. (SPU Nitra, Slovensko): Inovace v potravinářství na Slovensku

  • Kužniar, P. (MASOPROFIT): Inovace technologií v masozpracujícím průmyslu

  • Strmiska, V. (Mewery, s.r.o.): Nové technologie v oblasti vývoje alternativ potravin živočišného původu

16:00 – 16:20 Diskuze

16:20 – 16:30 Ukončení přednášek konference a pozvánka na další program

13:00 – 17:30 Možnost prohlídky ústavu technologie potravin (dle předběžné domluvy, doc. Gregor).


 

SPOLEČENSKÝ VEČER (pavilon X, 1. patro):

17:30 Minivýstavka o profesoru Ingrovi (pavilon X, 1. patro)

17:30 – 18:00 Welcome drink, budova X

18:00 Společenský večer pro registrované účastníky konference (jak uvedli v přihlášce) a pozvané hosty.


 

9:00 - 16:30 Posterová sdělení v chodbě před aulou, sekce je také online

POSTEROVÁ SEKCE KONFERENCE (pozn. je zvoleno abecední pořadí podle prvního autora a afilace ve tvaru zkratky instituce)

  1. Bartáková, K. (VETUNI): Vliv způsobu balení na fyzikálně-chemické parametry kuřecích prsou a stehen (Bartáková, K., Necidová, L., Zouharová, A., Bursová, Š.)

  2. Benešová, L. (SPU Nitra, Slovensko): Hodnotenie vplyvu ručného a mechanizovaného zberu hrozna na senzorické parametre vína (Benešová, L., Ailer, Š., Jakabová, S., Janás, M., Achberger, J., Golian, J.)

  3. Čaloudová, J. (VETUNI): Změny Ramanova spektra proteinu sóji luštinaté vlivem různých nanočástic (Čaloudová, J., Pospiech, M., Křištofová, K., Tremlová, B.)

  4. Červenka, L. (Univerzita Pardubice): Nutriční a senzorické hodnocení sušenek obsahující prášek z kysaného zelí (Červenka, L., Muriqi, S., Frühbauerová, M.)

  5. Dadáková, E. (JČU České Budějovice): Využití chromatografických kolon s nízkým zrněním při analýze reziduí β-laktamových a tetracyklinových antibiotik (Dadáková, E., Matějková, K., Kadlecová, H., Janoušek Honesová, S., Samková, E.)

  6. Doležalová, J. (VETUNI): Změna barevných parametrů v hovězím mase upraveného metodou sous vide (Doležalová, J., Šemberová, H.)

  7. Dračková, E. (MENDELU): Vliv porážkové hmotnosti plemene Romney na kvalitu masa (Dračková, E., Janoš, T., Filipčík, R.)

  8. Dytrt, F. (MENDELU): Kvalita vajec hybridů nosného typu snášejících vejce s modře a zeleně zbarvenou skořápkou (Dytrt, F., Lichovníková,M., Dračková, E., Anderle, V.)

  9. Hanuš, O. (VÚM Praha): Novelizace odborného pohledu na kyselost syrového kravského mléka, 2024 (Hanuš, O., Nejeschlebová, H., Thompson, G., Klimešová, M., Su, M., Kopecký, J., Jedelská, R., Čejková, J., Tichovský, P.)

  10. Hřivna, L. (MENDELU): Dynamika změn vlhkosti a textury běžného pečiva při skladování ve funkčním obalu wrap up (Hřivna, L., Kouřilová, V., Dufková, R., Nedomová, Š., Špačková, K., Zadražilová, K.)

  11. Jakabová, S. (SPU Nitra, Slovensko): Analýza obsahu soli a senzorických parametrov ovčích syrov slovenskej produkcie (Jakabová, S., Golian, J., Benešová, L., Čurlej, J., Zajác, P., Čapla, J.)

  12. Jůzl, M. (MENDELU): Jaký efekt má přídavek ochranných kultur při výrobě salámu Vysočina? (Jůzl, M., Slováček, J., Morávek, Z., Hubáčková, M., Kalhotka, L., Kouřil, P.)

  13. Kolarič, L. (STU Bratislava): Využitie beta-cyklodextrínu pri odstraňovaní nežiadúcich látok z mlieka (Kolarič, L., Šimko, P.)

  14. Kotianová, D. (VETUNI): Vplyv rôznych spôsobov prípravy kávy na antioxidačné vlastnosti kávového lógru (Kotianová, D., Pencák, T., Slámová, D., Dordević, D., Tremlová, B.)

  15. Kovál, A. (MENDELU): Vliv přídavku cvrččího prášku na kvalitativní vlastnosti měkkého salámu (Kovál, A., Nedomová, Š., Slováček, J., Roztočilová, A., Hendrychová, V.B.)

  16. Králová, M. (VETUNI): Stanovení čistých svalových bílkovin v masných výrobcích pomocí FT-NIR spektrometrie (Králová, M., Bartáková, K., Ježek, F., Kameník, J.)

  17. Kreps, F. (STU Bratislava): Unikátní deriváty tokoferolu (Kreps, F., Krepsová, Z.)

  18. Krepsová, Z. (STU Bratislava): Fermentace - efektivní způsob zlepšení senzorických vlastností rakytníkové šťávy (Krepsová, Z., Greifová, M., Kreps, F.)

  19. Křištofová, K. (VETUNI): Změna Ramanova spektra proteinů sóji luštinaté po inkubaci s bioaktivními látkami (Křištofová, K., Pospiech, M., Čaloudová, J., Tremlová, B.)

  20. Mačáková, P. (VETUNI Brno): Nová vyhláška o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny (Mačáková, P.)

  21. Macharáčková, B. (VETUNI Brno): Stanovení vybraných minerálních živin v rostlinných analozích masných výrobků (Macharáčková, B., Bartáková, K., Kameník, J., Bursová, Š.)

  22. Měřínská, Z. (SZU Brno): Rybí výrobky - zdroj omega-3 mastných kyselin (Měřínská, Z., Horáková, K., Ostrovská, D., Řehůřková, I., Ruprich, J.)

  23. Necidová, L. (VETUNI Brno): Sledování celkového počtu mikroorganismů u vybraných druhů mletého masa s ohledem na porušení teploty při transportu (Necidová, L., Haruštiaková, D., Zouharová, A., Bartáková, K., Bursová, Š.)

  24. Novotná, T. (UTB Zlín): Sledování texturní profilové analýzy u modifikovaných tuků ze zvěřiny (Novotná, T., Gál, R., Mokrejš, P., Pavlačková, J.)

  25. Novotná Kružíková, K. (VETUNI): České potraviny živočišného původu s chráněným označením původu a chráněným zeměpisným označením (Novotná Kružíková, K., Lakdawala, P.)

  26. Novotná Kružíková, K. (VETUNI): České potraviny rostlinného původu s chráněným označením původu a chráněným zeměpisným označením (Novotná Kružíková, K., Lakdawala, P.)

  27. Pohůnek, V. (VŠCHT Praha): Možnosti robotizace a automatizace při výrobě a zpracování masa (Pohůnek, V., Beňo, F., Hruška, F., Ševčík, R.)

  28. Pospiech, M. (VETUNI): Vliv půdního pokryvu na pylový profil českých medů (Pospiech, M., Ljasovská, S., Prus, B., Bodor, Z., Benedek, C., Marcinčáková, D., Tremlová, B.)

  29. Pospíšil, J. (VETUNI Brno): Stanovení celkového obsahu oxidu siřičitého a podílu jeho volné formy v citronové šťávě a ochucovadlech na její bázi (Pospíšil, J., Debreczeniová, K.)

  30. Řeháková, J. (SZÚ Brno): Výskyt vybraných kontaminantů v hořkých čokoládách (Řeháková, J., Holubová, Z., Hornová, J., Matulová, D., Řehůřková, I., Ruprich, J.)

  31. Slováček, J. (MENDELU): Jakostní parametry polokonzervy s bobřím masem (Castor fiber) (Slováček, J., Jůzl, M., Nedomová, Š., Roztočilová, A., Kocandová, A., Mikulka, O.)

  32. Šenkýřová, J. (UTB Zlín): Hodnocení vybraných funkčních vlastností ochucených veganských studených omáček s odlišným obsahem tuku (Šenkýřová, J., Cahelová, K., Kratochvílová, A., Míšková, Z., Salek, R.N.)

  33. Šmoldas, J. (SZU Brno): Obsah jódu v kravském mléce a rostlinných nápojích v tržní síti ČR (Šmoldas, J., Palátová Nežiková, B., Řehůřková, I., Ruprich, J.)

  34. Tkáč, M. (VETUNI): Ostatní včelí produkty notifikované v systému RASFF v letech 1999 až 2023 (Tkáč, M.)

  35. Tkáčová, J. (SPU Nitra, Slovensko): Chemické zloženie mäsa Jeleňa lesného (Cervus elaphus l.) v regióne Slovenskej Republiky (Tkáčová, J., Čuboň, J., Bučko, O., Hleba, L., Pavelková, A., Herc, P.)

  36. Zouharová, A. (VETUNI Brno): Dynamika teplotních změn vzorků baleného mletého masa v transportních boxech (Zouharová, A., Bartáková, K., Necidová, L., Novosadová, T., Bursová, Š.)

 


Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Marek Výborný. 

 Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Marek Výborný.

Patronem posterové sekce je: 

Ministerstvo zemědělství – Odbor bezpečnosti potravin

Navštivte: www.bezpecnostpotravin.cz